onsdag 24 augusti 2016

Orientering den bästa publikidrott

Under veckan anordnas VM i orientering i Strömstad-Tanum. SVT sänder live och på webben kan den som vill följa löparnas framfart i varierande terräng.

GPS-tracking innebär att varje löpares väg mellan kontrollerna blir tydlig. Varje litet misstag liksom varje lyckat vägval blir synligt. Genom denna tekniska utveckling har den förr hopplösa publiksporten orientering ryckt fram till en tätposition bland sporter. TV-sändningen från söndagens sprintstafett i Strömstad följdes av 200000 tittare.

Igår avgjordes medeldistansen, beräknade segertider kring 35 minuter, vid Tanums tidigare satellitstation i bronsåldersbygden Gerum. Tätt intill och under de jättelika parabolerna för mottagande av satellittrafik rörde sig tävlande och publik. Så här såg det ut vid serveringen som sköttes av Eds SK.


På den soliga gräsmattan framför storbildsskärmen kunde publiken följa de tävlande vid TV-kontrollerna, ta rygg på löpare en god stund och på kartan ta del av vägvalen med de misstag även de skickligaste förr eller senare gör. De rappa speakrarna Per Forsberg och Ola Jodal kompletterades av en tjej med suverän analys av GPS-trackingen. 


Vem vann då? Jo, guldmedaljerna togs hem av Matthias Kyburz, Schweiz och Tove Alexandersson, Sverige. För Tove en särskilt efterlängtad guldmedalj då hon tidigare varit så nära (6 silver) men då inte nått ända fram.




onsdag 17 augusti 2016

Ordningsregler för eleverna

I dessa dagar då eleverna återkommit till sina skolor över hela Sveriges land, diskuteras kanske här och där vilka ordnings- eller trivselregler, som ska gälla under läsåret. Visserligen befriad från skolans id och kiv kan jag ändå bidra med ett exempel på vad gossarne (ja, det var bara de) vid Linköpings läroverk hade att rätta sig efter på 1630-talet.

Reglerna har jag hämtat från östgötabiskopen Johannes Bothvids ´Undervisning´ för disciplarna i Linköpings läroverk 1633. Stycket återges i "Minne av Johan Hadorph" av Henrik Schück, tryckt i Svenska Akademiens Handlingar 1932.

V. Om disciplarne i synnerheet.

18. Discentes skola

1) hedra ährligit folck  
2) fly ont sellskap  
3) intet grassera om nätterna eller löpa galne
4) fly dryckenskap, löösacktigheet och tiuffveri  
5) Lära gierna allehanda språk och sina lexor
6) Intet skulka uthan gierna wara tillstädes.

Elliest straffas. 


måndag 15 augusti 2016

Det är dyrare att vara fattig. Exemplet P-avgifter

Sommarens sista dagar är här. Värmen är kvar och blicken når långt i den klara luften. En tur till havet och skärgården lockar.

Vagnen för mig så från miljonprogrammet i Bergsjön till färjeläget i Saltholmen. Nyfiken på P-kostnaden på denna i media omskrivna P-plats upptäcker jag att kostnaden för att parkera är här lägre än hemma i mitt bostadsområde. Mycket märkligt! 

Vid Meteor- och Nebulosagatorna i östra Bergsjön finns det gott om P-platser. Här är kostnaden 5:- timmen dygnet runt. Ingen maxavgift finns, så kostnaden för helt dygn blir 120:-. 
Vid Saltholmen däremot är det stor brist på P-platser och sommartid är de alldeles för få. Här är avgiften 8:- timmen dagtid och endast 2:- timmen på natten. För helt dygn kan man parkera för 50:-.

En annan skillnad är att befolkning och turister i Södra Skärgården i genomsnitt har ekonomiska resurser som klart överstiger dem för de boende i Östra Bergsjön - den stadsdel i Sverige där medelinkomsten är allra lägst.

Högsta dygnspriset som kommunala Parkeringsbolaget redovisar på hemsidan finns för P-huset Koffen i centralt och eftertraktat läge vid Stenaterminalen nära Järntorget. Här är det faktiskt lika dyrt att parkera som ute i Östra Bergsjön, 120:- dygnet.

Marknadens prissättning fungerar överhuvud taget inte. Överpriserna i ytterområdena beror troligen på att fastighetsbolagen, Willhem i mitt område, har egentliga monopol på P-platser i sina områden. All mark upplåten för laglig parkering innehas av bolaget. För gästparkering finns inga alternativ. Saken förvärras av att kommunala Parkeringsbolaget har som policy att höja priset på sina P-platser och anpassa sig till marknadspriserna. Då glömmer man att dessa inte är satta av marknaden. Detta visas av att många av bilisterna i förorten inte accepterar att bli uppskörtade utan protesterar genom att felparkera hej vilt. Innehavaren av monopolet har satt priset. Sedan har P-bolaget på sin parkering vid Rymdtorget Centrum anpassat avgiften till de närliggande privata monopolpriserna för Willhems område. Här är det Familjebostäders hyresgäster och deras besökande gäster som får betala överpriset.

Att det är dyrt att vara fattig är förvisso ingen nyhet. Redan den brittiske författaren George Orwell konstaterade samma sak i boken Nere för räkning i Paris och London (1933). Erfarenheter som dessa - från 1930-talets depression - blev i många länder en viktig sporre för den politik som senare ledde fram till välfärdssamhället. 

Men i Göteborg gäller, åtminstone för parkering, ännu förhållandet: Den fattige får betala mer. Värt  att ändra på ?