onsdag 23 mars 2016

Något sker med demokratin då kritik inte beaktas


Något händer onekligen med demokratin om inte Regeringen lyssnar på den massiva kritiken mot de tänkta förändringarna i asyllagstiftningen: "Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige".

63 kritiska remissvar lämnar på klar svenska förödande kritik mot de hastigt hopkomna förslagen. Efter noggrant övervägande är såväl tunga rättsvårdande instanser som myndigheter och intresseorganisationer m fl tydliga med att förslag bryter mot konventioner, är obehövliga, brister i effekt, är kontraproduktiva, är ogenomförbara och även dyrbara. Integration och människors hälsa äventyras.

Du finner utkastet till lagrådsremissen liksom remissvaren här: Konsten att såga ett lagförslag Louise Dane, doktorand i offentlig rätt, har svarat för den goda sammanställningen.

Dessbättre är också flera socialdemokratiska organisationer emot förslagen i deras första version. Ulf Bjereld för Socialdemokrater för tro och solidaritet skriver tillsammans med representanter för SSU, S-studenter och Migrationspolitiska S-föreningen på DN Debatt. Kanske kan vi därför hoppas på modifieringar i propositionen. Ikraftträdandet är tydligen senarelagt. Beslut ska tas i Riksdagen 21 juni.

Språket mister sin roll då mottagaren inte bryr sig om att lyssna. Organ med människor insatta i frågan, blir nonchalerade och degraderade när fakta inte beaktas. Tilliten till att samhällsbygget fungerar får sig kraftiga törnar. Denna konsekvens för demokratins livskraft har lika lite som annat utretts vad gäller konsekvenser av de lagda förslagen.

Den samlade regeringen har ännu chansen att lyssna och så värna de demokratiska processerna. Detta är nog så viktigt som att visa flyktingar att de inte här är välkomna, vilket annat osagt - förblir en skam.

 

Inga kommentarer: