lördag 29 maj 2021

Skallsjö lockade till ännu en expedition

Snäckskalsbank och mystiska sandhögar

Skallsjö Hembygds- och fornminnesförening har bloggen https://skallsjo.wordpress.com. Föreningen genomförde en fornvandring vid Säveån under Lars Erik Karlssons ledning i september 2017. Bloggens skildring med text och foton från turen flyttade mitt intresse från byläget för Skallsjö By (se inlägget 18 maj) till de lägre liggande Skallsjö ängar, vilka når nästan ned till Säveån. Riksantikvarieämbetets Fornsök visar att flinta har hittats i åkermarkerna ovanför åbrinken, vilket lett till klassificering som tidiga boplatser. 

Ett mindre område intill en bäck som rinner ut i ån markeras som område med fossil åkermark (L1965:8615). Där skall det finnas sex ryggade åkrar. Fornsöks kartor svarar Lantmäteriet för. Betraktaren kan välja karta att studera. Kartklippet här nedan är den vanliga Topografiska webbkartan kompletterad med fornminnen. För att se höjdskillnader är Terrängskuggning mycket användbar. Den valde jag och fram trädde ett stort antal högar i grupper mellan åker och å. Vad kan detta vara? Beskrivningen till Fornsök ger att områdena har fornlämningsliknade bildningar. Högarna innehåller sand och kan möjligen vara dumphögar. Kan detta vara de snäckskalshögar som skildringen från 2017 nämnde? På nytt fick jag lust att undersöka saken.

Boplatser och områden med fossil åkermark (rött), i de grå områdena nära ån finns de 60 högarna. Skärmbild från Fornsök 2021-05-29. Grundkarta från  Lantmäteriet. Lilla fossila åkermarken vid bäcken ska ha 6 ryggade åkrar. De kunde jag inte se spår av.                                                                                                                                          

Fornlämningsliknande bildning L1965:8511 med c:a 20 (dump-)högar. 4,5 högar i bild. Eget foto
Högarna ligger med några meters mellanrum på det smala området mellan åkrarna och branten ned mot ån. Några är utgrävda. De består av sand. En del flinta hittades också. Alltså inga gravar varför det  antogs att det kunde vara fråga om dumphögar. Ovanför branten finns också några djupa gropar. Vid ett grävlinggryt högt upp i branten visar den utsparkade jorden att snäckskal finns i hela branten.

Skavfräken trivs på jorden innehållande snäckskal och har helt trängt undan andra växter på ett område, vilket når ned till ån. Vandrarna på leden kan inte undgå att lägga märke till den ovanliga växten.

Skavfräken på närmare håll. De styva stjälkarna innehåller kiselsyra. Växten användes förr för att t ex rengöra grytor och kastruller, därav ´skav´ i namnet. 






Sanden vid vattenbrynet av Säveån visar tydligt inslaget av snäckskal.


Ortnamnet igen
Då fornminnena skvallrar om mycket tidig verksamhet här i närheten av Säveån, kan man fundera på om här den bebyggelse fanns som vi nu känner som Skallsjö By. Den tidiga tolkningen av ö i skrivningarna Skals -ö och -öja som ´fastmark vid vatten´ stämmer bättre här än uppe på den torra terrassen där byn legat in i vår tid. 

Snäckskalsförekomsten bör ha varit en resurs, så kanske är det ´skal´  som ingår i förleden? Sedan järnåldern har klimatet blivit kallare vid flera tillfällen. I mitten på 500-talet e Kr försämrades klimatet och på 1400-talet inföll den s k "lilla istiden". Ett lågt liggande byläge drabbat av köld och fukt kan ha övergivits till förmån för den högre liggande platsen med gynnsammare mikroklimat. 

Om namnet Skalsö var etablerat redan i läget vid ån kan namnet ha följt med vid flytten. Innebörden av ortnamnet Skallsjö förblir dock oklar. Nytt är att jag funnit en plats på byns marker, som bättre stämmer med språkforskarnas förklaring av ´ö´ (och kanske även för förleden) än vad som gäller för den kända byplatsen nära gamla kyrkans ruin. 




 

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Greger.

Du skriver om ett gränsmärke vid Grågåsdalen på Värmlandsnäs.
Det finns ett annat gränsmärke som ligger mer i Grågåsdalen.
Det är oregistrerat men jag hoppas att det blir det nästa år.
Tror mer på att det är det som är Grågåsen.

Hälsningar
Lars Hammarberg

Greger Mossberg sa...

Hej Lars!

Kommentaren förstår jag gäller en uppgift i mitt inlägg 10 maj 2016 under rubriken "Gränsmärken och gammal lag, Grågås (3)".
Du har förstås rätt. Storskiftet för Örud Södra nr 1, Södra Ny socken, Näs härad, Värmlands län, år 1800 har en karta med rågångsbeskrivning. Vid den svaga gränsvinkeln längre västerut från Kroksnäs udde sett har kartan märke nr 2: Grågåsstenen. Den uppges vara 1 3/4 aln hög, 3/4 d:o bred, tjock vid roten och spetsigare åt andra änden. Gränsstenen ligger Kronodalns Grågåsdals Ängar enligt texten. Kartan visar att ängsmarken fortsätter på Kvaldersruds (i Botilsäters socken) sida av rågången tillika sockengräns.
Jag vilseleddes av uppgiften på kartotekskortet för Grågåsstenen (1654) i Ortnamnsregistret. Uppgiften lämnades att det var fråga om ett röse och östligaste råmärke nära gränsen på Kroksnäs udde vid Vänern. Vid storskiftet 1800 kallades detta femstenarör rest i ett större röse för märke nr 1 Kroksnäs udde.
Förhållandet kan förstås vara att femstenaröret vid sjönära Kroksnäs udde äldst var ett "Grågås". Sedan kallades därav dalen i gränslinjen längre västerut för Grågåsdalen. Stenen vid gränsvinkeln där fick därefter namnet Grågåsstenen utifrån dalen. Men mest troligt är väl ändå att Grågåsstenen vid gränsvinkeln i Grågåsdalen med rätt bär sitt namn.
Min slutsats från blogginlägget att Grågås här hör samman med gränslinjen (och inte fågeln) rubbas inte av ditt fynd.
Tack än en gång för påpekandet!
Vänligen Greger Mossberg
PS Du har kanske meddelat dina rön till fornminnesansvariga i Värmlands län? DS