lördag 13 september 2008

Självmordsajter - valfrihet in absurdum

SVT:s Uppdrag Granskning sände 10 september inslaget Självmordsajter helt lagliga i Sverige. Flera unga som tagit livet av sig, har i tiden som föregått självmorden, flitigt varit inne på sajter där de kunnat få råd för en säker hädanfärd. Tips om hur man skaffar sig nödvändiga preparat eller skaffar verktygen för utsläckandet ges villigt. En del chattare är frikostiga med råd och lyckönskningar till sina deprimerade kontakter på nätet. Tydligen är det i Sverige, i motsats till flera andra länder, inte olagligt att uppmuntra till, ge råd inför eller att tillhandahålla redskapen för självmord!

De granskande journalisterna hade lyckats spåra en av "dödsprofeterna". Det framgick att denne man var i avsaknad av ett normalt känsloliv. Han visade tydligt sin oförmåga att sätta sig in i konsekvenserna av sina råd. Han hyllade den enskilda människans 100%-iga frihet att alltid själv avgöra hur man ska handla; det är ens eget ansvar om man vill ta sitt liv. So what!

Här missade journalisten enligt min mening de uppföljande frågorna. "Vad vet du om depression! Läkarvetenskapen ser depression som en sjukdom, vilken utmärks av att den drabbade har nedsatt eller obefintlig förmåga att välja mellan alternativ. Har individen då en möjlighet att fatta ett omdömesgillt beslut om sitt liv och fortsatta existens?"

För mig som tittare stod ett samband klart fram. Mellan det omfattande surfandet, chattandet och vändandet på dygnet med åtföljande sömnbrist och ungdomarnas nedsjunkande i vantrivsel, känsla av meningslöshet, frånvaro av framtidstro och depression. Men det var inget som togs upp i programmet. Nätet blir en ganska obehaglig och farlig plats när det fylls av ambivalenta dödslängtare, som inte inser att deras tankevärld blivit snedvriden p g a dåliga internetvanor! Många av dagens ungdomar lever i sina egna snäva världar där begrepps som solidaritet, hjälpa sin nästa o s v inte existerar. Istället är det egna egot allenarådande där uppe på piedestalen.

För att bli människa krävs timmar, veckor och år av kontakter in real life med de du har runt omkring dig. Tydligen kan inte kommunikationen in virtual life nå samma kvalitéer.

Inga kommentarer: