tisdag 11 augusti 2009

Spårvägens hållplatskartor (1)

I Göteborgs gatuvimmel ser man ofta turister försjunkna i de kartor, som Turistbyrån lämnar ut. Man söker sig fram till nästa sevärdhet med hjälp av den information, som kartan ger.

En kartas uppgift är att med lagom detaljrikedom ge upplysningar om geografin, stadslandskapet i detta fall, och vara till hjälp för den som rör sig i okända trakter.

Sällan ser man dock utsocknes ta hjälp av de kartor, som Spårvägen har satt upp vid hållplatserna. Det är förståeligt. Vad gäller namnen på kringliggande gator fungerar kartorna. Men viktiga institutioner är oftast inte utsatta, proportionerna är förvridna och kartorna är hopplöst föråldrade. I en serie av blogginlägg skall jag visa att detta kartmaterial måste ersättas om kollektivtrafiken skall nå en nivå på sin kartinformation, som turiststaden Göteborg kan känna sig stolt över.


Efter denna introduktion lämnar jag här första exemplet.

I Bergsjön upprättades under -90-talet Introduktionsskolan (sic), med uppgift att ta emot nyanlända barn och vuxna. Den byggnad, som uppfördes för ändamålet har ännu inte influtit på hållplatskartan vid Rymdtorgets spårvagnshållplats.





Närmare centrum driver Studieförberedande Centrum gymnasieutbildning vid Kortedala Torg. Skolbyggnaden är faktiskt utsatt på hållplatskartan, men med det felaktiga namnet Gärdsåsskolan. Grundskolan med detta namn upphörde i början av -80-talet, och ersattes av Kortedala Gymnasium. Mycket vatten har sen dess runnit under broarna..., men kartan består.




Varje vinter stiger ungdomar, med skridskor i trunken av vid hållplatsen. Målet är ishallen Isdala. Men var ligger det? Hållplatskartan redovisar naturområde för den rätta platsen. Ingen byggnad där inte. Men det är kanske meningen att man ska fråga sig fram - få kontakt med lokalbefolkningen?





Inga kommentarer: