onsdag 12 augusti 2009

Spårvägens hållplatskartor (2)

Från Kortedala Torg vi tar vi vagnen i riktning mot stan i vår jakt på kartor, som inte stämmer med verkligheten. Vid Kviberg hittar vi hus uppförda för studenter på det tidigare regementsområdet. SGS Bostäder äger fastigheterna.


Hållplatskartan lever dock lugnt kvar i de förhållanden, som gällde på LV 6´s tid. Och det är kanske riktigt. Var det inte en militär, som i en historia fastställde inför de värnpliktiga att om inte kartan och terrängen stämmer överens - så är det kartan som gäller!








Den student, som efter timmars hängande över böckerna får lust att gå på bio, tar vagnen till evenemangsstråket Estradan, d v s Skånegatan. Stiger av vid hållplats Scandinavium och letar på hållplatskartan efter Filmstaden Bergakungen.





Det blir förstås tji. Biografen är bara några år gammal för att inte tala om skatingparken i Burgårdsparken. Något decennium krävs nog innan en plats på kartan blir belöningen.



Annars är denna karta ovanligt informationsgivande. Svenska Mässan, Valhallabadet, Katrinelundsgymnasiet, Nya Ullevi m fl är faktiskt redovisade på kartan - med namn och allt! Det är ovanligt. I regel saknas namnen på allt, som är offentliga och kommersiella byggnader. Ibland finns "Skola" utskrivet på tecknet för en skolbyggnad, men oftast saknas all text.



Viss förståelse kan man ha för att kommersiella inrättningar saknas. Avgränsnings- och konkurrensproblem uppstår om sådana redovisas. Men i dagens läge där offentligt betald service ges av såväl stat, kommun som privata företag, kommer man inte undan kravet att också ta med de viktigaste privata aktörerna på dessa kartor.


Inga kommentarer: