söndag 16 augusti 2009

Spårvägens hållplatskartor (5)

I stadens centrum finns vissa hållplatser, som är verkliga knutpunkter, t ex Brunnsparken. Här överges ambitionen att kartorna ska återge namnen på de närliggande gatorna. Endast lägena för de olika linjernas stopp redovisas. Gångstråket från Harry Hjörnes plats förbi Brunnsparken mot Nordstan är utanför kartan trots att kartan sitter på sin stolpe endast 5 meter från den ständiga strömmen av människor!


På det stora flertalet kartor är annars inte hållplatsens läge utsatt. Den ovane kartläsaren har alltså inte hjälp av något: "Här är du!" . Ganska få klarar nog att bestämma denna utgångspunkt, nog så viktig för förståelsen av kartbilden.


Hållplatskartan vid Nordstan är fortfarande inte uppdaterade med Götatunneln (bilden till vänster).



Vid Lilla Bommen uppges ett fartygsmuseum finnas. Jag söker mig till platsen och finner en väntkur (höger) för Älvsnabben!?!?


Vid Gustav Adolfs Torg blir jag förbryllad av hållplatskartans namnupplysningar. Byggnaden där Göteborgs Tingsrätt huserar benämns Rådhuset. Mycket riktigt - en skylt på huset upplyser om att detta tidigare var rådhus. Men i dagens läge vore väl många fler betjänta av att få veta att tingsrätten finns här. De flesta tänker sig att man kan hitta stadens förvaltning i ett rådhus. Den hittar man istället vid en annan sida av torget, utan att hållplatskartan ger någon upplysning därom. Men kartbilden menar att ingången till Börsen finns här.



Göteborgs Tingsrätt resp entrén till stadshuset



Vi får hoppas att inkallade vittnen till rätten och åhörarna till stadsfullmäktiges möten inte blir försenade pga bristerna i kartmaterialet.


Nu är det dags att snart sluta denna långa klagolåt på hållplatskartorna. Ändå är detta bara ett axplock, utvisande att resenärerna knappast har mycket hjälp av dessa. Den bästa kartan jag funnit, vid Scandinavium, ger jag 4 på en 5-gradig skala. Snittbetyget blir inte högre än 1,5, vilket då ändå är rena snällbetyget.


Trafikantservice vid Göteborgs Spårvägar ritar kartorna på fri hand utifrån annat, äldre, kartmaterial. Västtrafik lär vara beställare av informationstjänsten. Märkligt om dessa företag, som har ambitionen att ge god service, inte skulle förmå sig till att använda fullgott kartmaterial, som redan finns. Flera av de institutioner och företag, som har figurerat i denna genomgång, har på sina webbsidor bra kartor. Turistbyrån och Stadsbyggnadskontoret likaså.



Snälla, gör något åt saken!

Inga kommentarer: